تکیه خاله سلطان در قبرس
مسجد یا تکیه خاله سلطان در قبرس (Hala Sultan Tekke) یکی از مهم ترین عبادتگاه ها و اماکن مقدس شهر لارناکا در کشور قبرس است. اهالی این شهر آن را با نام مسجد ام حرم نیز می شناسند. ام حرم همسر عماده بن الصامت می باشد و دایه حضرت محمد (ص) بوده است؛ به همین دلیل تکیه خاله سلطان به عنوان یکی از اماکن مقدس در سرا تا سر جهان اسلام شناخته شده است. برای آشنایی بیشتر با مسجد و تکیه خاله سلطان در کشور قبرس شمالی تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
پیش تر گفتیم به تکیه خاله سلطان در قبرس شمالی، مسجد ام حرم نیز گفته می شود؛ در حقیقت خاله سلطان اصطلاح ترکی ام حرم است. سالانه مسافران زیادی از این مکان مقدس که یکی از جاذبه های توریستی شهر لارناکا در قبرس محسوب می شود، بازدید می کنند.
تکیه خاله سلطان در قبرس ، سال ها پیش تنها یک مقبره بوده است که با نام “مقبره پیره زن“ شناخته می شد. این مقبره زائران زیادی از میان مسلمانان و مسیحیان، و دو مذهب شیعه و سنی داشته است. برخی گفته اند، مقبره پیره زن توسط فردی به نام شیخ حسن کشف شده است. پس از آن، درویش شیخ حسن، به سراسر قبرس سفر کرده و داستان این مقبره را به گوش همگان رسانده است. به این ترتیب افراد مختلف به بازدید از مقبره پیره زن ترغیب شده اند. به علاوه، گفته شده است که بیماران زیادی از طریق لمس میزسنگ های مقبره خاله سلطان شفا گرفته اند. به این ترتیب شیخ حسن با مشورت دولت و مقامات کشور قبرس این مکان را به زیارتگاه تبدیل کرده است. هزینه ی ساخت این مکان مقدس نیز از طریق نذورات تامین می شود.
با وجودی که مسجد و تکیه خاله سلطان در قبرس شمالی واقع شده است، برای تمامی مسلمانان جهان یک مکان مقدس محسوب می شود. بسیاری از منابع موجود آن را به عنوان چهارمین مکان مقدس در جهان برای مسلمانان ذکر کرده اند.
تکیه خاله سلطان در قبرس
بررسي تاريخچه تکیه خاله سلطان در قبرس شمالی
گفته اند که قدمت تکیه خاله سلطان در قبرس مربوط می شود به سال ۶۴۹ میلادی که برای اولین بار اعراب به قبرس حمله کردند. تعاملاتی که بین قبرس و شرق آغاز شد، مربوط به همین سال می شود. همچنین گفته شد است که ام حرم در آن سال بر اثر ضربه ای به سر یا گردن، فوت می کند. مکانی که ایشان را در آن دفن کردند، بعدها با نام مقبره پیر زن شناخته می شد. این مقبره در سال ۱۵۷۱ پس از حمله عثمانی ها به قبرس توسط آن ها کشف شد؛ و در سال ۱۷۶۰ پس از میلاد، توسط شیخ حسن به عبادتگاه تبدیل شد. در سال ۱۸۱۶ مسجدی به سبک معماری عثمانی در این مکان بنا شد و به تکیه خاله سلطان در کشور قبرس شمالی معروف شد.
موقعيت مكاني تکیه خاله سلطان در قبرس شمالي
تکیه خاله سلطان در قبرس شمالی در ۶ کیلومتری شهر لارناکا قرار دارد. این مسجد در یک باغ با محیطی آرام و در سواحل دریاچه نمک واقع شده است. این مکان بخشی از قبرس است که بیشتر یونانی ها در آن جا ساکن هستند. این باغ مملو از درختان سبز و زیبا است که بر معنویت فضا افزوده است.
دریاچه نمک شهر لارناکای قبرس یک منطقه ی حفاظت شده است و هر ساله پرندگان زیادی به این مکان مهاجرت می کنند. جالب است بدانید فلامینگوها از جمله پرندگانی هستند که این منطقه را برای مهاجرت انتخاب می کنند.
تکیه خاله سلطان در کشور قبرس
فضای داخلی تکیه خاله سلطان در کشور قبرس
مناره های مسجد و تکیه خاله سلطان در قبرس از سوی دیگر دریاچه نمک به چشم می خورند.؛ این مناره ها در بخش شمال غربی مسجد تعبیه شده اند. در این تکیه دو مهمانخانه وجود دارد. یک مهمانخانه برای آقایان که در موقعیت شمالی تکیه قرار دارد. یک مهمانخانه هم برای خانم ها که در فاصله ی چند متری از مهمانخانه آقایان می باشد. این مسجد سقفی گنبدی شکل دارد و دیوارهای آن از سنگ های مرمر زرد رنگ ساخته شده است. به علاوه، حکاکی ها و خوشنویسی های مربوط به دوران عثمانی به زبان عربی روی دیوارهای مسجد به چشم می خورد. سلطان محمد دوم در بخش سردر باغ این جمله را حکاکی نموده است : تکیه خاله سلطان توسط این بنده محبوب خداوند، فرماندار بزرگ عثمانی قبرس ساخته شده است.
ورودی اصلی تکیه خاله سلطان در کشور قبرس شمالی ، شامل دو بخش می شود. به این ترتیب خانم ها و آقایان از دو بخش مجزا به مسجد وارد یا از آن خارج می شوند. سقف گنبدی شکل مسجد در اطراف دارای پنج گنبد کوچک تر نیز می باشد. در این مسجد، یک چاه آب آشامیدنی نیز حفاری شده است که زائران می توانند از آن استفاده کنند. عده ای این چشمه آب را با نام چاه آرزوها می شناسند.
تکیه خاله سلطان در کشور قبرس شمالی
درياچه لارناکا و تکيه خاله سلطان در قبرس
تکیه خاله سلطان در قبرس ، در ساحل دریاچه ی نمک لارناکا قرار دارد که این دریاچه حدود ۱۷۶۱ هکتار وسعت دارد. دریاچه لارناکا شامل چهار دریاچه اصلی دیگر می باشد و جز یکی از دو تالاب اصلی کشور قبرس محسوب می شود. پرندگان زیادی از جمله فلامینگوها، مرغان دریایی و اردک ها در فصل زمستان و فصل بهار به این دریاچه مهاجرت می کنند. دریاچه لارناکا نقش قابل توجهی در تعادل محیط زیست این منطقه دارد.
بررسی ارزش تاریخی تکیه خاله سلطان در سطح جهانی
شما با مطالعه منابع و کتب موجود متوجه خواهید شد که جزیره قبرس از لحاظ تاریخی یک منطقه ی مهم محسوب می شود. قبرس پس از حمله اعراب، به عنوان پلی برای تبادلات فرهنگ شرق و غرب محسوب می شود. تکیه خاله سلطان در قبرس شمالی از مهم ترین بناهای تاریخی مذهبی می باشد که برای مسلمانان در سراسر جهان شناخته شده است. به علاوه، ملکه اردن (حتیزه عادل حسینعلی) که شوهرش از نوادگان پیامبر بود، نیز در این مکان مقدس به خاک سپرده شده است. به همین دلیل مسجد ام حرم از ارزش تاریخی بسیار زیادی برخوردار است.
در این مقاله به ذکر مطالبی در مورد تکیه خاله سلطان در قبرس شمالی پرداختیم. همچنین این مکان مقدس را از لحاظ تاریخی و موقعیت جغرافیایی مورد بررسی قرار دادیم. جالب است بدانید، بازدید از این مکان حدودا یک ساعت زمان می برد. هر ساله افراد زیادی از سراسر دنیا برای بازدید از این مکان تاریخی مقدس به کشور قبرس سفر می کنند.